marți, 18 octombrie 2011

Peisaje din Romania!

       DELTA DUNARII:Pe teritoriul romaniei este situata aproape toata suprafata Deltei Dunarii .
Delta Dunării este plasată, din punct vedere geologic , într-o regiune mobilă a scoarței terestre numită Platforma Deltei Dunării (regiunea predobrogeană). Platforma Deltei Dunării vine în contact în partea de sud-vest cu Orogenul Nord Dobrogean, prin falia Oancea-Sf. Gheorghe, care este aproximativ paralelă cu Brațul Sfântu Gheorghe.
Teritoriul Deltei Dunării se împarte în două subregiuni geografice și anume: Delta propriu-zisă ce ocupă o suprafață de 4.250 km2, aflată între brațele fluviului,și zona complexului Razim, cu o suprafață de 990 km2. Din punct de vedere fizico-geografic Delta se împarte transversal pe brațele fluviului în două mari subregiuni naturale: delta fluvială și delta maritimă.Delta Dunării se încadrează în spațiul cu climat temperat semiarid specific stepelor pontice. Spațiile acvatice plane și foarte întinse, acoperite în diferite grade cu vegetație, întrerupte de insulele nisipoase ale câmpurilor marine, alcătuiesc o suprafață  activă specifică deltei și lagunelor adiacente, cu totul diferită de cea a stepelor pontice.
    Populația deltei a fost totdeauna răzleață, mediul semi-acvatic nepermițând densități importante (densitatea medie este de 5 locuitori/km2).
MARAMURES:
                   Maramuresul este considerat de multi sufletul satului tipic romanesc. Cu asezarile sale pitoresti, dealuri inverzite si campii pline de flori salbatice,  Maramuresul concentreaza tot ceea ce inseamna viata la tara. Vizitatorii acestor meleaguri au ocazia unica  de a se intoarce in timp, de a fi martori ai unor vremuri si ai unei vieti mai simple. 
                     Maramuresul este o destinatie unica, situata in inima Europei, care a pastrat cu mare grija cultura, traditiile si stilul de viata al taranului din vremuri trecute. Regiunea tine locul unui testament al traditionalului, al unei ere romantice a simplitatii si a valorilor morale despre care in zilele noastre doar citim sau auzim de la bunicii nostri.  Viata in Maramures este invaluita in mister. Vizitatorii lui strabat pasurile montane, coboara in vaile insufletite, unde traditiile rurale se dezvaluie in fata lor ca un muzeu ce a prins viata, un peisaj ce este pe placul si celui mai capricios calator.Cel care viziteaza meleagurile maramuresene este cucerit, de la bun inceput, de aspectele deosebit de originale ale variatelor domenii de civilizatie si cultura populara. Portile monumentale, precum si alte piese din lemn care prin decorul lor sunt adevarate opere de arta populara, pot fi intalnite de asemenea intr-un mare numar de localitati.
                      Portul popular, cu elementele specifice traditionale, se mentine in uz si in zilele de lucru. Cergile, scoartele, covoarele, stergarele etc. sant intalnite ca piese componente ale interiorului taranesc actual.
                                                            Manastirea ROHIA

Bucovina:
                Bucovina este printre cele mai atractive si frecventate zone turistice de pe harta României. Nu intamplator de altfel, aceasta zona, vestita astazi in intreaga lume, a fost distinsa in anul 1975 cu premiul international “Pomme d’Or” de catre Federatia Internationala a Ziaristilor si Scriitorilor de Turism, iar multisecularele monumente de arhitectura cu fresce interioare si exterioare din acest colt de tara au fost trecute de UNESCO in lista monumentelor de arta universala.
                Bucovina este cunoscuta pentru folclor, costume, mobilier, olarit, tapiterii si covoare. Mestersugarii continua traditiile mostenite din generatie in generatie. Masti, costume traditionale, oua vopsite, obiecte din lemn sculptate, broderii si covoare care sunt inca elemente al vietii cotidiene.
Bucovina este una dintre putinele regiuni unde traditia vopsirii oualor de Pasti este inca practicata. Cele mai mari si mai grele oua sunt transformate in adevarate capodopere cu desene complicate in verde, rosu, albastru, negru si galben. In Bordina, Izvoarele Sucevei, Sucevita, Breaza, Moldova Sulita si Ulma vopsitul oualor este ocupatia de baza a femeilor.
http://www.youtube.com/watch?v=wUqtdiFonts&feature=related

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu